Sık Sorulan Sorular

DGS

11.04.2018 tarih ve 20182-4 sayılı Fakülte Kurulu Kararı ile

Fakültemize Dikey Geçiş Sınavı ile yerleşen öğrencilerin 2. sınıfa intibak yapılmakla birlikte

Muafiyet talepleri olması halinde ilgili komisyon kararı ile muafiyet ve intibakları Marmara Üniversitesi Muafiyet Ve İntibak İşlemleri Yönergesi esas alınarak yapılmaktadır.


 

MARMARA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ Resmî Gazete: 20 Ağustos 2015 / 29451

Yeniden kayıtta muafiyet

MADDE 33 - (1) Üniversitelerin herhangi bir programına bir süre devam ettikten veya bu programdan mezun olduktan sonra üniversiteye giriş sınavına girerek Üniversiteye kayıt yaptıran öğrenciler herhangi bir muafiyet talebinde bulunmazlarsa, kaydoldukları birimin tüm eğitim- öğretiminden sorumlu olurlar.

(2) Öğrencinin muafiyet talebinde bulunması halinde, ilgili programın intibak komisyonu öğrencinin önceden okuduğu dersleri değerlendirerek hangilerinden muaf tutulacağını birim yönetim kuruluna önerir. Bu durumda, muaf tutulan derslerin toplam kredisi ve programın yarıyıl/yıl başına düşen ortalama kredisi dikkate alınarak bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde belirtilen süreden düşülecek yarıyıl/yıl sayısı belirlenir. İntibak komisyonunun önerisi birim yönetim kurulu tarafından karara bağlanır. Üniversiteye ilk kayıttan itibaren on iş günü içinde yapılmayan muafiyet talepleri kabul edilmez

 

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ YÖNERGESİ Senato: 28 Temmuz 2015 / 337-6

Başvuru

MADDE 5 - (1) Üniversiteye ÖSYM tarafından yerleştirilen veya yatay geçiş yaparak gelen öğrencilerin, ilk kayıt yaptırdıkları tarihi izleyen 10 (on) iş günü içinde ilgili birime muafiyet ve intibak için dilekçeyle başvurmaları gerekir. Yabancı Dil Hazırlık öğrencileri ise yeterlik sonuçlarının açıklanmasından itibaren 10 (on) iş günü içerisinde ilgili Birime intibak başvurusu yapmalıdır. Sonraki yarıyıl/yıllarda yapacakları muafiyet talepleri ya da yapılan muafiyet ve intibak işlemlerinin iptaline yönelik istekler kabul edilmez.

(2)   Başvuru şahsen veya resmi vekiller tarafından elden yapılmalıdır. Başvuru süresi dışında başvurular kabul edilmez.

(3)    Başvuru dilekçesine öğrencinin daha önce başarmış olduğu derslere ait ders içerikleri ile dersin alındığı yükseköğretim kurumu tarafından onaylanmış (mühürlü, kaşeli ve imzalı) not belgesi eklenmelidir. Söz konusu belgelerin fotokopi, faks, onaysız ve/veya eksik olması durumunda başvuru işleme alınmaz.

(4)    Muafiyet ve İntibak işlemleri, öğrencinin başvurusunu takip eden 15 iş günü içerisinde İntibak Komisyonu tarafından değerlendirilerek Birim Yönetim Kurulunca sonuçlandırılır.

 

Yukarıda belirtilen Yönetmelik ve Yönerge hükümlerine İstinaden ilk kayıt yaptırdıkları tarihi izleyen 10 (on) iş günü içinde

Fakültemize  muafiyet için dilekçeyle başvurmaları halinde, Marmara Üniversitesi dâhil olmak üzere herhangi bir Yükseköğretim Kurumundan alarak başarılı oldukları dersler için talepleri değerlendirmeye alınır. 

Süresi geçen talepler ve önceki yıllarda süresi içindeyapılmamış yeni muafiyet talepler kabul edilmez.

 
  1. Muafiyet ve intibak işlemleri Üniversitemiz M.Ü. Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi ne göre yapılmaktadır.

 
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığımızın oidb.marmara.edu.tr web adresine giriş yaparak kayıt tarihlerini öğrenebilirsiniz.
 
Kayıt İçin Gerekli Evraklar
 
Sonuç belgesi, 
Önlisans diploması veya geçici mezuniyet belgesi aslı,
Transkript (Mezun olduğu üniversitesinden onaylı),
Ders içerikleri (Mezun olduğu üniversitesinden onaylı),
6 adet 4.5x6 cm boyutunda fotoğraf (Fotoğraflar son altı ay içinde, önden, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olmalıdır).
 
Öğrenim harcı yatırma işleminiz
 
1. öğretim programına yerleştirildi iseniz 2. ikinci öğretim ve uzaktan eğitim programlarına yerleştirildi iseniz 29 Ağustos 2012 tarih ve 28396 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararına istinaden birinci öğretim programlarına yerleşen aday öğrencilerden öğrenim harcı ücreti alınmayacaktır.
 
İkinci Öğretim ve Uzaktan Eğitim Programlarına yerleşen aday öğrencilerden öğrenim harcının ödendiğine dair banka dekontu alınacaktır (Ön Kayıt sonucunda sistemin verdiği öğrenci numarası ile bankaya ödeme yapılacaktır.)
 
Liseyi yurt dışında bitirenler için ayrıca Milli Eğitim Bakanlığından (veya İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden) alınan diploma denklik belgesi,
 
Askerlikle ilgili
a)       29 yaşında ve 29 Yaşından büyük (1983 ve daha önce doğanlar) aday öğrencilerin askerlik şubesi başkanlıklarından alacakları askerlik durum belgelerine göre kayıtları yapılacak olup askerliklerinin ertelenmesi mümkün olmadığından kayıtlarının yapılmasına müteakip öğrenimlerine askerlik hizmetini tamamladıktan sonra devam edebileceklerdir.
b)       29 yaşından küçük (1984 ve daha sonra doğanlar) aday öğrencilerin askerlik durumu ile ilgili beyanı (f şıkkındaki dilekçe örneğinin doldurulması zorunludur) geçerli olacaktır.

HIZLI ERİŞİM